Senkronize Yüzme - Senkronize Dalış 443827efs

Join the forum, it's quick and easy

Senkronize Yüzme - Senkronize Dalış 443827efs

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

    Senkronize Yüzme - Senkronize Dalış

    Admin
    Admin
    Admin


    Mesaj Sayısı : 233
    Rap Puanı : 752
    Kayıt tarihi : 13/01/10
    Yaş : 28

    Senkronize Yüzme - Senkronize Dalış Empty Senkronize Yüzme - Senkronize Dalış

    Mesaj tarafından Admin Çarş. Şub. 10, 2010 9:04 pm

    Senkronize Yüzme - Senkronize Dalış


    Senkronize Yüzme


    Senkronize yüzme diğer adıyla su balesi, 1800'lü yılların sonunda ortaya çıkmış olmasına rağmen uzun yıllar sirk ve panayırlarda gösteri şeklinde sunuldu. 1952 yılında FINA tarafından tanınarak aynı yıl Helsinki Olimpiyatları'nda "gösteri sporu" olarak yer aldı. 1973'te ilk kez Senkronize Yüzme Dünya Şampiyonası yapıldı. 1984'te Olimpiyat programına dahil edildi.senkronize yüzme iki kişi veya takım olarak yapılabilir.puanlamayı da farklı ülkelerden hakemler yapar.Havuza atlamadan önceki duruş,havuza atlayış,müziğe uyma,arkadaşa-takıma uyma gibi unsurlar 10 üzerinden puanlanır.örneğin;9.6,7.5,8.3 gibi...senkronize yüzme (su balesi) adıylada çok dikkat çekmektedir.





    Senkronize yüzmede yeni yapılanma
    Yüzme Federasyonu Başkanı Aydın Karakuzu, ''su balesi'' olarak da bilinen senkronize yüzme branşında yeniden yapılanmaya girdiklerini söyledi.

    Karakuzu, yaptığı açıklamada, bu branşın uzun süredir ihmal edildiğini belirterek, ''Senkronize yüzmeyi yeniden canlandıracağız. Senkronize yüzme, görsel olarak çok büyük ilgi çekebilecek, popüler olabilecek bir branş. Ancak şimdiye kadar gereken ilgi gösterilmemiş. Son 2 yıldır ise hiçbir faaliyet yapılmamış'' dedi.

    Olimpik bir branş olan senkronize yüzmenin çok zor bir spor olduğunu, bu sporu yapacak olanlarda yüksek seviyede kondisyon kapasitesi bulunması gerektiğini vurgulayan Karakuzu, şöyle devam etti:
    ''Bu spor, kondisyon, efor, yüzme, denge, senkronizasyon kapasitelerinin yanı sıra ayrıca bale, koreografi, drama ve müzik eğitimi de gerektirdiği için dünyanın 3. zor sporu olarak kabul edilir. Biz işe antrenör eğitim seminerleri vererek başladık. Bu pazar günü de, mevcut kulüplerimizin sporcularının katılacağı bir milli takım seviye tespit sınavı yapacağız. Sınavı geçen sporcularımızla sıkı bir çalışmaya gireceğiz. İlk hedefimiz bu yıl Cenevre'de yapılacak Comen Cup olacak.'' Kondisyon çalışmalarının yanı sıra koreografilerle ilgili olarak senkronize yüzme ve cimnastik antrenörlerinin yanı sıra modern dans toplulukları ve Devlet Opera ve Bale eğitmenlerinden de yardım alacaklarını ifade eden Karakuzu, ayrıca yurt dışından da profesyonel bir ekip bulduklarını söyledi.

    http://www.yorumla.net/diger-spor-da...yapilanma.html






    Her yaş gurubundaki çocuk bu sporu yapabilir ancak yine de başlangıç için en ideal yaş 8-9 yaşlarıdır.Yüzme bilmek,bale veya jimnastik yapmış olmak,müzik aleti kullanmak önemli bir avantaj oluşturur.Yüzmeyi iyi derecede bilmek sudaki hakimiyeti artırır,bale ve jimnastik esneklik açısından önemlidir, müzik aleti kullanmak ise müziği doğru dinleyebilmeyi ve figürleri doğru ritimlerde gerçekleştirebilmeyi sağlar.Bu altyapıya sahip olamayan çocuklar da gerekli eğitimle bu sporda çok başarılı olabilmektedirler.

    Değişik yaş guruplarındaki çocuklar oldukça zor olan bu sporu başarı ile yapabilmek için haftada 5 gün su antrenmanı yapıyorlar. Seviye olarak ilerledikçe buna ek olarak bale dersi de almaktalar.

    Antrenmanlarda esneklik, nefes, kasların güçlenmesi için ayrı çalışmalar bir saat karada ve gurupların seviyesine göre de 1-3 saat suda çalışma yapılmaktadır.

    Senkronize Yüzme (Su Balesi)’nin bu sporla ilgilenen çocuklara oldukça fazla sayıda artısı bulunmaktadır. Çocukların heyecanlarını bastırabilmelerine yardımcı olur, özgüvenleri arttırır ve sunum yeteneklerini geliştirir. Ekip çalışmasına yatkınlık sağlamalarını ancak yinede bireysel yeteneklerini fark edebilmelerini sağlar. Kendilerini kolaylıkla ifade edebilip karşılıklı iletişimde zorlanmamalarına, kazanmayı ve kaybetmeyi öğrenmelerine, takım ruhuyla hareket edebilmelerine yardımcı olur. Çocuklara paylaşım ve arkadaşlığın önemini, değerini ve vazgeçilmezliğini her zaman hatırlatır. Değişik ülkeleri ve kültürlerini tanıma olanakları sunduğu gibi fiziksel anlamda kondisyonlarının gelişimine de katkıda bulunur.

    Sporcuların “Türkiye Şampiyonası’na” katılabilmesi için öncelikle dört ayrı etapta gerçekleştirilen “yunus yarışmaları”nı başarıyla tamamlayıp belgelerini almış olmaları gerekiyor.

    Sporcular yarışma anlarında belirli yaş kategorilerinde mücadele ederler bunlar 12 yaş ve altı(küçükler), 13-14-15 yaş(yıldızlar), 16-17 yaş(gençler) ve 18 yaş üstü(büyükler) grupları olarak ayrılıyor.

    Yarışmalarda her yaş kategorisinde branşlar kombinasyon, takım, düet(iki kişi) ve solo(tek başına) olarak ayrılıyor. Su üstünde sporcuların uyumu kadar koreografi, uyulması zorunlu ve serbest olan teknik ve artistik hareketler ve müzik seçimi de çok önemlidir. Müzik seçimini sporcu ve antrenörü birlikte yapmaktadırlar.

    Yarışmalarda sporcular öncelikli olarak teknik figür ve teknik bale( sadece büyükler kategorisi) yarışmasına katılırlar. Toplam 130 adet farklı figür vardır ve bu figürler yaş guruplarına göre zorunlu ve serbest figürler olarak farklılık göstermektedir. Uluslararası komiteler tarafından her dört yılda bir tüm yaş kategorileri için zorunlu ve kura ile seçilecek seçmeli figürler önceden belirlenir. Yarışma anında zorunlu iki figür ve yarıştan 48 saat önce kura ile seçilmiş olan seçmeli iki figür sporcular tarafından uygulanır ve hakemler tarafından puanlanır.

    Yarışmalardaki ikinci etap müzik eşliğine sunulan koreografidir.Teknik figürlerde ve koreografide alınan puanların yarısı alınır ve toplanarak toplam puana ulaşılmış olur.

    http://www.avrasyaspor.com/senkron%C...y%C3%BCzme.htm

      Forum Saati Paz Mayıs 19, 2024 7:22 pm