Şifalı sebze, meyve ve otlar: Kırlangıçotu, damkoruğu, şahtere, ısırgan, adaçayı, çöven, sığırkuyruğu, menekşe.
1* Havuç, lahana, salatalık, fasulye, incir, limon, papatya, ceviz, zeytin, patates, şeftali, frenküzümü, ıspanak, kabak, karahindiba'dan herhangi biriyle pansuman.
2* Lahana veya adaçayı usaresi losyonları.
3* 50'şer gram beşparmakotu yaprağı + palamut kabuğu + papata çiçeği + uyuzotu tepe kısmı + mlneçiçeği tepe kısmı karıştırılır. 4 bardak suya 90 gram konup 15 dakika kaynatılır. Her akşam killi su ile kompresten önce sürülür.
4* 50'şer gram dulavratotu yaprağı + huşağacı kabuğu + ebegümeci yaprağı + siyah mürver karıştırılır. 4 bardak suya 90 gram konup 15 dakika kaynatılır. 10 dakika bekletilir. Killi su losyonundan önce sıcak kompres yapılır.
1* Havuç, lahana, salatalık, fasulye, incir, limon, papatya, ceviz, zeytin, patates, şeftali, frenküzümü, ıspanak, kabak, karahindiba'dan herhangi biriyle pansuman.
2* Lahana veya adaçayı usaresi losyonları.
3* 50'şer gram beşparmakotu yaprağı + palamut kabuğu + papata çiçeği + uyuzotu tepe kısmı + mlneçiçeği tepe kısmı karıştırılır. 4 bardak suya 90 gram konup 15 dakika kaynatılır. Her akşam killi su ile kompresten önce sürülür.
4* 50'şer gram dulavratotu yaprağı + huşağacı kabuğu + ebegümeci yaprağı + siyah mürver karıştırılır. 4 bardak suya 90 gram konup 15 dakika kaynatılır. 10 dakika bekletilir. Killi su losyonundan önce sıcak kompres yapılır.